Jótékony hatásai

Aktiválja az egész szervezetet, jó hatású a belső szervekre és a mirigyekre.
Tisztítja a vért, serkenti az emésztést, erősíti a test ellenálló képességét, valamint fiatalít, tonizál, méregtelenít, és kiegyensúlyozza a három dósát.
Segít megelőzni a csontritkulást, a rákot, a cukorbetegséget, az érelmeszesedést, a magas vérnyomást, az agyvérzést és a különböző allergiákat.

Elkészítése

Keverjük össze a következő hozzávalókat, és a keverékből vegyünk be 3-4 teáskanállal étkezések között.

  • 1 ek méz
  • 1 ek frissen facsart citromlé
  • 1 tk kurkuma (őrölt vagy durvára darált)
  • 1 tk gyömbér (por vagy frissen facsart)
  • 1/4 tk ním por
  • 1/4 tk tulszi por (vagy őrölt tulszi tea)
  • 1/4 tk fekete só (vagy Himalája só)
  • 5 szem feketebors őrölve
  • 1 ek triphala csurna
  • 1/4 tk sziladzsit (kb. 3 gyufafej nagyságú csepp)
  • 1 csipet sáfrány (3-5 szál)

Ha gyerekeknek készítjük, hagyjuk ki a gyömbért és a borsot és adjunk hozzá még egy kanál mézet.

A hozzávalókról külön-külön

Méz

Csak természetes, hidegen pergetett mézet használjunk. A méz sok vitamint, enzimet és ásványi anyagot tartalmaz. Gyógyír a köhögésre, kitűnő gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, antimikrobiális és antibakteriális hatású.

Kurkuma (haldi, turmeric)

Védi a májat, csökkenti a koleszterinszintet és segít megelőzni a véralvadást, lelassítja a rákos sejtek szaporodását, enyhíti a reumás fájdalmakat és erősíti a csontokat.

Gyömbér

Gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, különösen kalciumban és vasban. Emésztést javító hatása van, felszabadítja a gázokat, enyhíti a gyomorgörcsöt és jó hasmenés ellen is. Felmelegíti a testet, serkenti a vérkeringést, eltávolítja a méreganyagokat, gyulladáscsökkentő és kitűnő hányinger esetén. Ha friss gyömbérlevet használunk, a megmaradt részből készítsünk teát vagy tegyük bele zöldséges ételbe.

Ním

Javítja a test ellenálló képességét, fertőtlenítő és vírusölő hatású, csökkenti a lázat és használ a cukorbetegség, a rák, a reuma, a malária és az epekő kialakulásának megelőzésére. Jó a bőrnek, a hajnak és a körmöknek illetve javítja a látást.

Tulszi

tulszi-por kapszula formájában kapható, vagy megőrölhetjük a tulsziteát a kávédarálóban is. A tulszi idegfrissítő és stresszoldó hatású, javítja a memóriát, enyhíti a fejfájást, segít eltávolítani a nyálkát hörghurut vagy asztma esetén, enyhíti a megfázás és az influenza tüneteit, erősíti a veséket és a szívet.

Fekete-só (kala namak)

A Himalájából származó fekete sziklasó sok ásványi anyagot tartalmaz, főleg ként. Kisebb a nátrium tartalma mint az asztali sónak, ezért jó magas vérnyomás ellen. Enyhíti a gyomorégést és a szélszorulást.

Fekete bors

Serkenti az emésztést és az étvágyat, jó szélszorulás ellen, antibakteriális és antimikrobiális hatású.

Triphala csurna/por

Gyakran használják az ajurvédában. C-vitaminban gazdag, vértisztító, méregtelenítő, serkenti az emésztést és harmonizálja a három dósát. (Nagyobb mennyiségben hashajtó hatású.)

Sziladzsít (sheelajit)

sziladzsít egy fekete, ragacsos anyag, melyet a Himalája és a Kaukázus hegyoldalairól gyűjtenek össze és könnyen szilárd, szikla-szerű halommá keményedik. Erősíti az immunrendszert, csökkenti a fáradtságot, lassítja az öregedést, frissíti az agyat, tisztítja a vért valamint erősíti a veséket és a májat.

Sáfrány

Csökkenti a lázat és a görcsöket, nyugtatja az idegeket, antioxidáns és visszaszorítja a rákot. Erősíti a szívet és javítja az emésztést. Figyelem! Csak kis mennyiségben vegyünk belőle, máskülönben mérgező hatása van.

 

Vishwaguruji Paramhans Swami Maheshwarananda előadása alapján

Forrás: https://kokenytibor.wordpress.com/2016/01/26/immunerosito-nektar/