Jótékony hatásai
Aktiválja az egész szervezetet, jó hatású a belső szervekre és a mirigyekre.
Tisztítja a vért, serkenti az emésztést, erősíti a test ellenálló képességét, valamint fiatalít, tonizál, méregtelenít, és kiegyensúlyozza a három dósát.
Segít megelőzni a csontritkulást, a rákot, a cukorbetegséget, az érelmeszesedést, a magas vérnyomást, az agyvérzést és a különböző allergiákat.
Elkészítése
Keverjük össze a következő hozzávalókat, és a keverékből vegyünk be 3-4 teáskanállal étkezések között.
- 1 ek méz
- 1 ek frissen facsart citromlé
- 1 tk kurkuma (őrölt vagy durvára darált)
- 1 tk gyömbér (por vagy frissen facsart)
- 1/4 tk ním por
- 1/4 tk tulszi por (vagy őrölt tulszi tea)
- 1/4 tk fekete só (vagy Himalája só)
- 5 szem feketebors őrölve
- 1 ek triphala csurna
- 1/4 tk sziladzsit (kb. 3 gyufafej nagyságú csepp)
- 1 csipet sáfrány (3-5 szál)
Ha gyerekeknek készítjük, hagyjuk ki a gyömbért és a borsot és adjunk hozzá még egy kanál mézet.
A hozzávalókról külön-külön
Méz
Csak természetes, hidegen pergetett mézet használjunk. A méz sok vitamint, enzimet és ásványi anyagot tartalmaz. Gyógyír a köhögésre, kitűnő gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, antimikrobiális és antibakteriális hatású.
Kurkuma (haldi, turmeric)
Védi a májat, csökkenti a koleszterinszintet és segít megelőzni a véralvadást, lelassítja a rákos sejtek szaporodását, enyhíti a reumás fájdalmakat és erősíti a csontokat.
Gyömbér
Gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, különösen kalciumban és vasban. Emésztést javító hatása van, felszabadítja a gázokat, enyhíti a gyomorgörcsöt és jó hasmenés ellen is. Felmelegíti a testet, serkenti a vérkeringést, eltávolítja a méreganyagokat, gyulladáscsökkentő és kitűnő hányinger esetén. Ha friss gyömbérlevet használunk, a megmaradt részből készítsünk teát vagy tegyük bele zöldséges ételbe.
Ním
Javítja a test ellenálló képességét, fertőtlenítő és vírusölő hatású, csökkenti a lázat és használ a cukorbetegség, a rák, a reuma, a malária és az epekő kialakulásának megelőzésére. Jó a bőrnek, a hajnak és a körmöknek illetve javítja a látást.
Tulszi
A tulszi-por kapszula formájában kapható, vagy megőrölhetjük a tulsziteát a kávédarálóban is. A tulszi idegfrissítő és stresszoldó hatású, javítja a memóriát, enyhíti a fejfájást, segít eltávolítani a nyálkát hörghurut vagy asztma esetén, enyhíti a megfázás és az influenza tüneteit, erősíti a veséket és a szívet.
Fekete-só (kala namak)
A Himalájából származó fekete sziklasó sok ásványi anyagot tartalmaz, főleg ként. Kisebb a nátrium tartalma mint az asztali sónak, ezért jó magas vérnyomás ellen. Enyhíti a gyomorégést és a szélszorulást.
Fekete bors
Serkenti az emésztést és az étvágyat, jó szélszorulás ellen, antibakteriális és antimikrobiális hatású.
Triphala csurna/por
Gyakran használják az ajurvédában. C-vitaminban gazdag, vértisztító, méregtelenítő, serkenti az emésztést és harmonizálja a három dósát. (Nagyobb mennyiségben hashajtó hatású.)
Sziladzsít (sheelajit)
A sziladzsít egy fekete, ragacsos anyag, melyet a Himalája és a Kaukázus hegyoldalairól gyűjtenek össze és könnyen szilárd, szikla-szerű halommá keményedik. Erősíti az immunrendszert, csökkenti a fáradtságot, lassítja az öregedést, frissíti az agyat, tisztítja a vért valamint erősíti a veséket és a májat.
Sáfrány
Csökkenti a lázat és a görcsöket, nyugtatja az idegeket, antioxidáns és visszaszorítja a rákot. Erősíti a szívet és javítja az emésztést. Figyelem! Csak kis mennyiségben vegyünk belőle, máskülönben mérgező hatása van.
Vishwaguruji Paramhans Swami Maheshwarananda előadása alapján
Forrás: https://kokenytibor.wordpress.com/2016/01/26/immunerosito-nektar/